S/Y METEOR - HISTORIA & RENOVERING

I oktober 2003 körde vi över Meteor på egen köl till Estlands huvudstad Tallin för en total rekonstruktion av fartyget.
Där byttes all plåt som var under 6 mm i tjocklek. Dessutom byggdes en nytt vattentätt skott midskepps för att Meteor skall klara de nya kraven för sjösäkerhet. Hela akterskeppet rekonstruerades och ett nytt däckshus med måtten 8,4 x 4,4 meter konstruerades midskepps.

Totalt sett byttes 18 ton stål ut på tre månader i Tallin. Senare har ytterligare omkring sex-sju ton stål bytts ut i hemmahamnen i Stockholm.

Slutligen blästrades hela fartyget, och därefter målades hon med tre lager Jotamastic 87 aluminium, och två lager Jotun Hardtop.

Under åren 2003 till 2009 har tusentals arbetstimmar lagts ner på att få Meteor färdig. Vi har bytt samtliga el- och rörsystem utanför maskinrummet. Den nya inredningen i traditionellt vitt och betsad och lackad Sipo mahogany har påbörjats. Byssan har tagit form. Alla stommar är byggda och fartyget är isolerat för svenskt klimat.

Ståljobben i akterskeppet har korrigerats ytterligare två gånger av estetiska skäl. Vi har också installerat sprinkler, brandlarm, brandpumpar samt länspumpar. I riggen har bogspröt, fockmast och stormast kommit på plats. Dessa tillverkade vi själva i 10 mm stål med konade toppstänger i 5 mm stål. Stormasten är 36 meter från köl till topp, och väger cirka 3,2 ton.

Meteor är 2009 i fullt körbart skick: stora delar av grunden är lagd och maskinellt är hon mycket välutrustad. Det är ett fartyg som lämpar sig för övernattning för upp till 22 gäster i dubbelhytt med dusch och WC. Längre turer kan bli verklighet i framtiden. Hon har kapacitet för upp till 150 personer på dagseglingar i kustnära vatten, och vi kan ta upp till 60 personer ätande inomhus i akter- och midskeppssalongen.

Svetsarbete på S/Y Meteor 2009

Vi hoppas kunna färdigställa övrig inredning under 2009-2010, och söker samarbetspartners för att så snart som möjligt få klart stående rigg, löpande rigg samt segelställ.

Vi är också intresserade av att komma i kontakt med företag och privatpersoner som har intresse i att bevara och utveckla en långsiktig verksamhet för Meteor.

Om du är intresserad av projektet Meteor – hör av dig till oss